Friday, March 31, 2006

Deus ex machina

Det hände helt plötsligt - molnen hopade sig över bergskedjan som omringar Kalaw, och inom några minuter stod regnet som spön i backen. Och - förstå det har! - det kom hagel också. Detta mitt i hetaste torra säsongen i Burma. Vi hade samma morgon satt ut på en tredagarsvandring fran Kalaw till Inle Lake, men hade helt nyligen bestämt oss för att vända om. Jag, som var emot beslutet, tog givetvis det plötsliga väderbytet och haglet som ett gudomligt ingripande, men resten av min grupp, som alla ville vända, ansåg att det gudomliga ingripandet bara var försenat och alltså betydde att vi SKULLE vända om. Resultatet var i vilket fall som helst det samma: vi blev kalla och våta, och tog samma kväll en taxi till Inle Lake (som om vädret skulle vara bättre där!).

Militärregeringen här är som vanligt tragikomisk. Officiellt har Burma en "multi-party democracy" - vilket till att börja med är en tautologi: en riktig demokrati behöver knappast tillägget "multi-party". Att man i 16 år dessutom vägrat ge makten åt det demokratiska parti som 1990 vann 82 procent av rösterna... Ja, tragikomiskt är ordet. Varje gång man pratar med lokalbefolkningen på en någorlunda ostörd plats upprepas den historien, plus en mängd andra märkligheter. Min dagbok fylls med försvarlig fart.

1 comment:

Anonymous said...

Ibland kan det vara bra att åka taxi till något centrum då det haglar, det kan finnas tak och man kan kanske torka sig :o)

h. äldsta systern