Thursday, December 01, 2005

Det är gratis!


Oj vad vi turister är förutsägbara!
Jag är i Sihanoukville, en stad i södra Kambodja dit de flesta resenärer kommer för strandens skull. Det är en lång och vit strand som på bara ett fåtal år har förändrats från en “hemlig” backpackerdestination till en inte lika hemlig destination - dock fortfarande främst för backpackers. Det innebär att de många restaurangerna längs strandkanten inte kan differentiera sig genom olika priskategorier, och inte heller genom en avvikande meny, eftersom backpackers i regel är ett synnerligen kräset släkte när det kommer till mat. Så vad gör man? Ger saker på köpet? Nej, man går ett steg längre: man ger saker gratis, till och med utan att man köpt något från början.
Det innebär att de riktiga budgetresenärerna får se sin kanske våtaste dröm gå i uppfyllelse: gratis övernattning!
Det är här förutsägbarheten kommer in i bilden. Få en backpacker att slå sig ner i en av dina solstolar vid Sihanoukvilles strandkant, och han flyttar inte på sig på hela dagen. Inte en centimeter. Han kommer lugnt att sitta och beställa både frukost, lunch och middag av dig, och det utan att över huvud taget fundera över vad notan landar på i slutändan. Så enkelt är det. Om du dessutom ger honom gratis övernattning i din restaurang är sannolikheten mycket stor att du har en stamgäst dygnet runt i en vecka.
Nu är den här gratis övernattningen inte någon natt på Shangri-La direkt. Den äger i regel rum på loftet ovanför restaurangen, på madrasser som sett bättre dagar. Men man brukar få låna ett myggnät.
De flesta restaurangerna vid Occheuteal beach erbjuder nu “Free Accomodation!”, och de mera innovativa har börjat variera lockbetet genom att addera gratis drinkar, droger och andra dumheter.
Nu får jag Sihanoukville att låta som en riktig håla, men det är inte hela sanningen. Liksom så många andra platser är staden precis vad man gör den till. Till exempel kan man söka tillflykt till en (nästan) öde ö för ett par dagar, vilket var precis vad jag och mina två resekumpaner gjorde. Under en dagsutflykt med båt fick vi syn på en alldeles ljuvlig strand med ett fåtal bungalover diskret placerade i skogsbrynet invid stranden, och eftersom vi inte direkt hade ett pressat schema just då såg vi till att återvända dit nästa dag med vår packning.
Två nätter stannade vi, och under dagarna däremellan gjorde vi, ganska exakt, ingenting. Jo, vi kastade lite frisbee längs med stranden (därför ser min rygg just nu ut som en orm i ömsningstider). Och vi åt chokolate pancakes. Och pancakes with Mars bars. Och Deep fried Mars bar. Och vi sparkade lite med foten för att hålla hängmattan i rörelse. Det var väl ungefär det.

No comments: