Tuesday, April 03, 2007

Senaste nytt från Burma

14- till 16-åriga flickorna Lawan Nan, Chamtan Ninlan, Namkhee Khawdang och Poe Lan från Kachin-området i Burma har slängts i fängelse - för att ha blivit gruppvåldtagna. Enligt deras utsago var de på väg hem från en karaokebutik när de plockades upp av soldaterna, fördes till ett läger och våldtogs. Efteråt anmälde flickorna ärendet till den lokala domstolen, som svarade med att anklaga dem för bland annat prostitution och skicka dem till ett fängelse i norra Burma.

Det här är inget unikt fall i Burma, officiellt Myanmar, där militären ständigt tar sig liknande friheter, speciellt när det gäller minoritetsfolk som har en om möjligt ännu besvärligare livsstituation än resten av landets befolkning.

Efter en tragisk nyhet behöver man lätta upp stämningen med en tragikomisk, och sådana finns det gott om i Burma. I samband med årets Valentine's Day ville en lokal handelsman i Mandalay glädja sina nära och kära genom att trycka en samling dikter han skrivit. Dessa böcker delade han sedan ut gratis. Problemet var att han i två av dikterna nämnde general Aung San, en högt vördad frihetskämpe från tiden innan militärjuntan tog makten, och dessutom far till husarresterade NLD-ledaren Aung San Suu Kyi. Det skulle han inte ha gjort. Han häktades raskt på okända grunder och har inte setts till sedan dess. Gissningsvis handlar det om en grundlig utfrågning och inte om långstidsvistelse i fängelse, men det är ändå märkligt eftersom Aung San hedras med jämna mellanrum i Burma utan att någon spänner sig desto mera. Jag har själv besökt ett av hans gamla hus som i dag fungerar som museum med juntans goda minne.

1 comment:

Anonymous said...

Va skoj att du börjat skriva igen ;) De e alltid skoj med bloggar som piggar upp den gråa vardagen!

Kram, Emma