Monday, March 26, 2007

Sexförbrytares rättigheter

Jag läste en kort men väldigt intressant artikel i Economist om rådande och eventuellt kommande lagstiftning för sexförbrytare i USA, och blev så fascinerad att jag måste kolla upp saken lite närmare. Det finns ett antal metoder i användning för att skydda allmänheten mot sexförbrytare som avtjänat sina straff, och dessutom finns det nu planer i vissa delstater på att låsa in personer som potentiellt kan tänkas begå sexbrott. Det ni. Några smakprov på system redan i användning:

  • Megan's Law gör att man i Kalifornien på en websida kan kolla upp exakt var det bor sexförbrytare, och få fram deras namn och kända alias, adress, fotografi, och exakt beskrivning av deras brott. Det är dessutom en väldigt användarvänlig sida.
  • I Florida finns Jessica's Law, som innebär att personer som döms för sexbrott mot barn under 12 år bara kan straffas med dödsstraff eller livstids fängelse utan möjlighet till benådning. Övriga sexförbrytare kan enligt lagen dömas till 25 års fängelse och efter det får de en elektronisk övervakningsmanick inopererad så de kan övervakas.
  • I Iowa får dömda sexförbrytare inte bo närmare än 2000 feet från skolor och daghem.
På gång:
  • I New York ska sexförbrytare som anses vara benägna till återfall kunna hållas inlåsta också efter att de avtjänat sina straff.
  • Rosa registerplåtar på sexförbrytares bilar ska varna allmänheten i Ohio.
  • New Jersey vill förbjuda sexförbrytare att använda internet.
  • I Texas vill man också ha dödsstraff för sexförbrytare som begår övergrepp mot barn under 14 år.
Nu är förstås alla överens om att sexförbrytare ska straffas, och det hårt, speciellt i fall där barn är involverade. Men gränsen måste ju gå vid att låsa in en person för något den kan tänkas begå i framtiden. Detta har alltså i princip godkänts av USA:s högsta domstol, och kommer därför att bli prejudikat för alla möjliga mer eller mindre väl underbyggda lagar ute i delstaterna. Vi får se vart det leder. Av staten utfärdat obligatoriskt personlighetstest för alla 18 år fyllda där det avgörs om de kommer att övergripa sig på barn i framtiden och påföljande inlåsning in för obestämd tid? Inte helt omöjligt.

No comments: